Tijdens het sollicitatiegesprek is niet alleen wat je vertelt belangrijk, maar ook je lichaamstaal oftewel non-verbale communicatie. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips omtrent hoe je met je lichaamstaal een goede eerste indruk achterlaat.

De eerste indruk maak je immers maar één keer en bij een sollicitatiegesprek vormt je gesprekspartner zich al een beeld van je voordat je ook nog maar een woord hebt gezegd.

Wat moet je niet doen?

 1. Vermijd oogcontact
  Wanneer je oogcontact vermijdt, geef je een ongeïnteresseerde indruk. Ook kan je je gesprekspartner de indruk geven dat je je ongemakkelijk voelt.

 2. Constant oogcontact houden
  Je kan agressief overkomen wanneer je constant oogcontact houdt met je gesprekspartner.

 3. Met je armen over elkaar zitten
  Wanneer je met je armen over elkaar zit, stel je je niet open op. Het is een beschermende en/of vijandige houding.

 4. Achteroverleunen in je stoel
  Als je achterover gaat leunen in je stoel tijdens het sollicitatiegesprek geef je de indruk dat je ongeïnteresseerd bent.

Wat moet je wel doen?

 1. Houd op een natuurlijke manier oogcontact
  Als het gesprek met meerdere personen plaatsvindt, zorg dan dat je met iedereen oogcontact houdt. Als er meer dan één gesprekspartner is, kijk dan naar degene die aan het woord is. Daarmee versterk je de indruk open en eerlijk te zijn.

 2. Sla je armen en benen niet over elkaar
  Houd je handen boven de tafel, liefst los van elkaar. Sla daarnaast je armen en benen niet over elkaar. Dat weerspiegelt een open houding.

 3. Zit en sta rechtop
  Laat een proactieve houding zien. Dat betekent rechtop zitten en staan. Bovendien straal je op deze manier kracht en zelfvertrouwen uit.

 4. Glimlach
  Minstens zo belangrijk is een glimlach, want positiviteit werkt door in je hele uitstraling. Denk aan leuke dingen, bijvoorbeeld aan hoe blij je zou zijn als je na dit gesprek je droombaan in de pocket hebt.

Last but nog least

Let op je lichaamstaal vanaf de voordeur. Groet bijvoorbeeld de persoon achter de balie en lach vriendelijk naar de mensen in de wandelgangen: zo laat je bij iedereen een positieve indruk achter.

Meer weten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Wij wensen je alvast heel veel succes. Heb je hulp nodig bij de voorbereidingen van jouw sollicitatiegesprek? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.