“Ik zou graag aan het werk willen gaan als operator maar het is me nog wel onbekend.”, “Heb ik VAPRO nodig om aan het werk te gaan als operator?”, “Wat doet een operator eigenlijk?”
Bovenstaand zijn een aantal opmerkingen die wij bij JobIndustries regelmatig te horen krijgen. We geven hier graag antwoord op. Alle informatie over het werk als operator, de werktijden en de mogelijkheden lees je in onderstaande blog.
Een operator heeft een belangrijke rol binnen het productieproces. Als operator zorg je ervoor dat de machines blijven draaien. Dit klinkt in eerste instantie makkelijk maar dat is het niet. Het is jouw verantwoordelijkheid om storingen te verhelpen en ervoor te zorgen dat er voldoende grondstoffen beschikbaar zijn om de productie draaiende te houden. Elke sector heeft zijn eigen product, productieproces en manier van werken. Dit betekent ook dat je de gevaren op de werkvloer moet weten en hier alert op moet blijven tijdens je werk.
Werkzaamheden operator
Als operator kan je aan het werk in diverse sectoren gezien er duizenden verschillende producten geproduceerd worden elke dag waar andere productieprocessen gelden. Je kan hierbij denken aan het werken in de foodindustrie waar totaal andere regels gelden dan in de tapijtindustrie.
Als operator ben je verantwoordelijk voor het controleren van de voortgang van het productieproces. Waar bestaat je werk als operator over het algemeen uit?
- Het beheren en controleren van de machines en deze op de juiste manier afstellen;
- Het herkennen en verhelpen van (kleine) storingen;
- Het aanvullen van de grondstoffen;
- Het opstarten van de productieorders;
- Het veilig- en schoonhouden van je werkomgeving;
- Het uitvoeren van kwaliteitscontroles.
Heb je VAPRO nodig om via JobIndustries aan het werk te kunnen?
Je hebt geen VAPRO nodig om via JobIndustries aan het werk te gaan als operator. Bij JobIndustries hebben we een groot aantal Operator vacatures open waar je in kan stappen zonder ervaring én zonder de VAPRO opleiding.
Als operator moet je beschikken over de volgende competenties om je werk goed uit te kunnen voeren:
- Technisch inzicht;
- Discipline;
- Oog voor detail;
- Accuratesse;
- Flexibel;
- Anticiperen.

Werktijden als operator
De meeste vacatures van operator zijn met werktijden in een ploegendienst. Gezien de meeste productiebedrijven hun machines continu laten draaien, sluit een ploegenrooster hier het best op aan. Een ploegendienst betekent dat je werktijden per week verschillen. Hierbij wordt er wel rekening gehouden met een vast werkschema. Je hebt 2-, 3-, 4-, of 5-ploegendiensten.
2-ploegendienst
Een 2-ploegendienst bestaat uit een rooster van, zoals gezegd, twee ploegen. In een 2-ploegendienst werk je de ene week de ‘vroegere’ dienst, bijvoorbeeld van 06:00 – 14:00 uur en werk je de andere week de ‘latere’ dienst, bijvoorbeeld van 14:00 – 22:00 uur.
3-ploegendienst
Waar de 2-ploegendienst bestaat uit twee diensten, bestaat de 3-ploegendienst uit drie verschillende tijden. Dit betreft een vroege, late en een nachtploeg. Een voorbeeld:
Vroegere dienst: 06:00 – 14:00 uur
Latere dienst: 14:00 – 22:00 uur
Nachtdienst: 22:00 – 06:00 uur
Gezien je onregelmatigere tijden werkt in de 3-ploegendienst ontvang je hier meer ploegentoeslag voor dan bijvoorbeeld de 2-ploegendienst. De toeslag is een extra percentage wat je bovenop je huidige salaris ontvangt.
4-ploegendienst
De 4-ploegendienst betreft vaak een wisselend rooster waarbij er verschillende tijden wordt gewerkt. Gezien deze tijden vaak nog onregelmatiger zijn dan de 2- en 3-ploegendienst zal men hier een hogere ploegentoeslag voor ontvangen.
5-ploegendienst
De 5 ploegendienst werkt net even anders dan de ploegendiensten hierboven. Bij de 5-ploegendienst wordt er gewerkt met roosters van maandag tot en met zondag. Dit betreft zowel vroege-, late- als nachtdiensten. Een rooster wat hiervoor vaak wordt aangehouden is als volgt:
2 dagen de vroege dienst: 06:00 – 14:00 uur
2 dagen de late dienst: 14:00 – 22:00 uur
2 dagen de nachtdienst: 22:00 – 06:00 uur
4 dagen vrij en vervolgens weer verder met de 2 dagen vroege dienst, etc.
Het verschilt per persoon of iemand het werken in de ploegendienst fijn vindt. Het vraagt flexibiliteit van de medewerker. Het kan namelijk belastend zijn voor de gezondheid gezien het dag- en nachtritme door elkaar loopt. De voordelen van het werken in de ploegendienst zijn dat je overdag vaak meer uur vrij hebt om leuke dingen te ondernemen en daarnaast vaak hoge percentages aan vergoeding ontvangt voor het werken met onregelmatige tijden.
Wat verdien je als operator?
Het gemiddelde salaris van een operator ligt tussen de €1800,- en €3800,- bruto per maand. Dit is afhankelijk van de ploegendienst die je werkt en de sector waarin je actief bent.
Als operator liggen de ploegentoeslagen gemiddeld tussen de 18% en 30%. Dit komt bovenop je bruto maandsalaris. Deze ploegentoeslag ontvang je gezien je onregelmatige tijden werkt. Dit zorgt ervoor dat het gemiddelde salaris van een operator hoger ligt dan functies in de dagdienst.
Als operator zijn er doorgroeimogelijkheden. Er is ruimte om door te groeien naar een leidinggevende functie óf bijvoorbeeld de mogelijkheid om door te groeien naar een technische functie gezien je als operator ook veel technische kennis opdoet. Je kan hierbij denken aan functies als ploegleider, monteur of systeembeheerder.
Waarom zou je als operator starten via JobIndustries?
- Jij kan kiezen of je wekelijks- of 4-wekelijks uitbetaald wil worden;
- Je ontvangt vakantiegeld;
- Binnen één jaar rechtstreeks in dienst bij de opdrachtgever;
- Zonder ervaring starten als operator bij een passende opdrachtgever;
- Een vast contactpersoon, dit zal Ashley of Jasmijn zijn;
- Jezelf blijven ontwikkelen en stappen maken in de tapijtindustrie.