JobIndustries is gespecialiseerd in het verzorgen van verschillende rijopleidingen, waaronder rijopleiding C. Om het vrachtwagenrijbewijs te behalen dien je voor de volgende onderdelen examen te doen:

Wanneer je beroepsmatig met de vrachtauto gaat rijden, dan dien je ook je vakbekwaamheid Code 95 te behalen. Dat betekent dat je ook voor de volgende onderdelen examen dient te doen:

Het vrachtautorijbewijs is maximaal 5 jaar geldig. Neem contact op met een van onze vestigingen om je aan te melden voor rijopleiding C via JobIndustries.

Vakbekwaamheid deel 1, 2 en 3
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de theorie-examens van rijopleiding C, kun je bij ons de vakbekwaamheid volgen middels e-learning of klassikaal. Wanneer je ervoor kiest om je klassikaal voor te bereiden op het behalen van je theorie-examens heb je de keuze uit een avond- of dagcursus. Zo is er altijd een geschikt lespakket voor jou aanwezig.

Praktische toets en toets besloten terrein
De praktische toets C en toets besloten terrein C bestaan uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. Na het behandelen van het theorie- en praktijkgedeelte wordt het examen afgenomen. Het examen vindt bij ons op dezelfde locatie als het praktijkgedeelte plaats. Dat heeft als voordeel dat je het examen op bekend terrein aflegt.

Hoe ziet rijopleiding C eruit?
Voordat we starten met het volgen van rijles bespreken we jouw wensen en hier stemmen we de rijlessen op af. Om het aantal lessen te bepalen voor je rijopleiding, wordt er ook altijd een intest gereden van circa 2 uur. Heb je rijbewijs C al behaald en wil je om welke reden dan ook een opfriscursus volgen? Ook dat is mogelijk bij JobIndustries. Onder begeleiding van een professionele rijinstructeur ga je veilig de weg op. Al onze instructeurs hebben een geldige instructiepas en worden regelmatig bijgeschoold.

Hoe ziet het praktijkexamen van rijopleiding C eruit?
Tijdens je examen word je getoetst op de volgende onderdelen:

 • Rijgedrag
 • Bijzondere verrichtingen
 • Voertuigbeheersing
 • Ergonomie
 • Veiligheid

Ook is het gebruik van een navigatiesysteem een standaard opdracht in het praktijkexamen. Voordat je praktijkexamen voor rijopleiding C kan doen, dien je de examens vakbekwaamheid 1 (verkeer en techniek) en vakbekwaamheid 2 (administratie) met een positief resultaat te worden afgesloten. De examens vakbekwaamheid 3 (cases), praktische toets C en toets besloten terrein C hoef je niet te behalen voordat je praktijkexamen mag doen. Dat betekent dat je deze examens ook kan behalen na je praktijkexamen.

Om praktijkexamen voor rijopleiding C te doen, dient je eigen verklaring en medische keuring door het CBR te zijn vrijgegeven. Wanneer je geslaagd bent voor je praktijkexamen wordt er een verklaring van rijgeschiktheid naar het RDW gestuurd. De verklaring is 3 jaar geldig.

De toelatingseisen

 • een geldig Nederlands rijbewijs B
 • of een Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) waarvan de geldigheidsduur is verstreken
 • of een geldig EG/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs
 • voor het aanvragen van het rijbewijs C zonder Code 95 moet je minimaal 21 jaar zijn
 • voor het aanvragen van het rijbewijs C met Code 95 moet je minimaal 18 jaar zijn
 • geldige voldoende uitslagen van de benodigde theorie-examens

Wat moet je meenemen naar het praktijkexamen voor rijopleiding C?

 • een geldig Nederlands rijbewijs B
 • of een Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) waarvan de geldigheidsduur is verstreken
 • of een geldig EG/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs
 • de bevestiging reservering
 • een examenvoertuig

Wanneer je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je de dag na je examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Gezondheidsverklaring en medische keuring
Voordat je praktijkexamen kunt reserveren dien je een gezondheidsverklaring in te dienen bij het CBR. Dit is een verklaring met informatie over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, zodat het CBR kan bepalen of iemand rijgeschikt en/of er nog een aanvullende verklaring of oordeel van een arts nodig is. Voor rijopleiding C dien je naast een gezondheidsverklaring ook een medische keuring te ondergaan. Deze keuring mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde arbo-arts of bedrijfsarts en laat zien of chauffeurs veilig de weg op kunnen. Wanneer je medisch bent goedgekeurd, wordt er een verklaring van een geschiktheid naar de RDW gestuurd. Deze is 1 jaar geldig. Wij zullen je er tijdens je rijopleiding C meer over vertellen.

Overige informatie

 • SOOB-subsidie: ja

Meer weten over rijopleiding C?
Ben je op zoek naar meer informatie of ben je benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen je informeren over de mogelijkheden en geven je graag meer advies. Voor elke wens bieden wij een passende rijopleiding C.