Vakbekwaamheid deel 3 (cases) is een verplicht onderdeel van het behalen van jouw rijbewijs C met Code 95. Dat betekent dat je Vakbekwaamheid deel 3 alleen hoeft te halen wanneer je rijbewijs C met Code 95 wilt hebben. Je wordt getoetst op onder andere de volgende onderdelen:

 • veiligheidsaspecten;
 • milieuaspecten;
 • relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer;
 • relevante bepalingen in de vervoerswetgeving.

JobTrans stoomt je klaar voor de vakbekwaamheid deel 3 (cases) middels e-learning of klassikaal. Wanneer je ervoor kiest om je klassikaal voor te bereiden op het behalen van de vakbekwaamheid deel 3 (cases) heb je de keuze uit een avond- of dagcursus. Zo is er altijd een geschikt lespakket voor jou aanwezig. Meld je direct aan bij JobIndustries!

Hoe ziet het examen eruit?
Het theorie-examen duurt 120 minuten en bestaat uit 45 vragen. Op je computer zit een rekenmachine, die je tijdens het examen mag gebruiken. Tevens krijg je kladpapier van het CBR. Je bent geslaagd als je 35 of meer vragen goed hebt beantwoord. De uitslag ontvang je meteen na het examen en is twee jaar geldig. Het examen vakbekwaamheid deel 3 (cases) hoef je niet te behalen voordat je praktijkexamen mag doen. Dat betekent dat je het examen vakbekwaamheid deel 3 (cases) ook kan behalen na je praktijkexamen. Hetzelfde geldt voor de praktische toets en toets besloten terrein.

Extra tijd of individueel begeleid examen
Wanneer je geen regulier theorie-examen kunt doen, zijn er twee mogelijkheden:

 • Een regulier examen met extra tijd
  Je krijgt 15 minuten extra tijd voor dit examen ten opzichte van het reguliere examen. Een individueel begeleid examen wordt afgenomen in de reguliere examenruimte. Er zijn ook andere examenkandidaten in deze ruimte aanwezig. Je krijgt geen individuele begeleiding en er is geen geluid bij dit theorie-examen.
 • Een individueel begeleid examen
  Je krijgt 15 minuten extra tijd voor dit examen ten opzichte van het reguliere examen. Een individueel begeleid examen wordt afgenomen in een aparte ruimte. Er zijn geen andere examenkandidaten in deze ruimte aanwezig. Het examen wordt voorgelezen door een medewerker van het CBR. De antwoorden op de examenvragen vul je in op het computerscherm. Tijdens het examen wordt de vraag niet aan je uitgelegd en je kunt ook geen vragen stellen.

De toelatingseisen

 • Minimaal 17 jaar.
 • Heb je een medische verklaring? Dan mag je direct bij het eerste examen een individueel begeleid examen doen. Zonder deze verklaring dien je eerst een regulier examen of een examen met extra tijd te doen.

Wat moet je meenemen naar het examen?

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • De bevestiging reservering voor het theorie-examen met daarin je reserveringsnummer.
 • Kijk op de bevestiging of op de pagina van het specifieke examen, of en welke aanvullende benodigdheden je nog meer mee moet nemen.

Overige informatie

 • SOOB-subsidie: ja

Meer weten over de vakbekwaamheid deel 3 (cases)?
Het halen van je vakbekwaamheid deel 3 (cases) is essentieel voor het behalen van je rijbewijs C met Code 95. Ben je op zoek naar meer informatie of ben je benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden voor de vakbekwaamheid deel 3 (cases).